Ga door naar hoofdcontent
NieuwsPrijsverhoging door excessieve papierprijsstijging

Prijsverhoging door excessieve papierprijsstijging

Vrijdag 1 april 2022

Al geruime tijd bouwt zich een grote crisis op in de grafische markt. De situatie in Oekraïne zorgt voor verdere escalatie. Dit heeft consequenties voor de prijzen en leveringszekerheid van grafische producten zoals magazines.

Er is om te beginnen een ernstig tekort aan papier. Die schaarste leidt tot excessieve papierprijsverhogingen. De prijzen liggen inmiddels 105% boven het niveau van begin 2021 en de verwachting is dat deze voorlopig blijven stijgen. Verder zijn de prijzen van aluminium drukplaten en energie met meer dan 50% gestegen.

Door de gespannen situatie op de papiermarkt, is ook de leveringszekerheid van papier slecht. Drukkers krijgen ondanks al hun inspanningen papier te laat binnen en overschrijden soms ongewild de leverdatum van een magazine. Tot slot bestaat de kans dat de vaste papiersoort van een magazine op enig moment niet beschikbaar is en er uitgeweken moet worden naar een vervangende papiersoort.

Performis koopt jaarlijks grootschalig drukwerk in, waardoor we een sterke positie  in de markt hebben. Toch ontkomen ook wij niet aan prijsverhogingen en zullen we deze door moeten berekenen in onze tarieven. We zorgen er daarbij voor dat onze prijzen tot de laagste in de markt blijven behoren.